En ny epok i Arabvärlden…

Modiga egyptier har begett sig ut på gatorna för att visa sin avsky för den egyptiska regimen. Mubaraks 30 år vid makten har kännetecknats av vanstyre, repression och ekonomisk stagnation. Kommer USA och israel bara att se på medan en extremt viktig allierad sopas bort från makten? Tunisiens Ben Ali var aldrig någon vän av tyngd, varken för Tel Aviv eller Washington.

I Egypten fortsatte protestdemonstrationerna för tredje dagen i rad. I Suez och Ismailia använde polisen tårgas, gummikulor och vattenkanoner för att skingra demonstranter som svarade med att kasta sten och bränna ner en polispostering. En 22-åring sköts till döds vid en demonstration i staden Sheikh Zuwayed.”

Men oavsett om Mubarak håller sig kvar vid makten står det tämligen klart att en ny era håller på att ta plats i Arabvärlden. Denna del av jorden har gått från 70 miljoner innvånare 1950 till runt 400 miljoner idag. 2050 kommer 650-700 miljoner människor att leva där. Omvärlden har också förändrats i rasande fart. Många länder som för bara några decennier sedan var lika fattiga som flertalet arabstater är idag utvecklade industrisamhällen. Sydkorea, Taiwan, Singapore etc.

Men medan allt detta skett har den arabiska politiken och ekonomin inte på något sätt följt med. Arabisk politik är lika stängd, misstänksam och repressiv som för 60 år sedan.

Det är högst osäkert om de västliga arabstaterna direkt kommer att anamma genuina demokratiska styren eller om man nu inleder en övergångsperiod dit. Men i vilket fall som helst, den eran i arabvärlden som inleddes efter kolonialtiden, efter 2:a världskriget, den eran som inriktade sig mot stabilitet med hjälp av batonger är över.

Annonser

Etiketter: ,

Ett svar to “En ny epok i Arabvärlden…”

  1. eosumea Says:

    Detta är nog början på en ny era i hela världen. Vissa analytiker varnar för att nästa recession kan inträffa redan 2012/2013, vilket innebär att mänskligheten går in i en period av lågkonjunkturer (vilket drabbar utvecklingsländer värst). Frågan är om de nya regeringarna i Tunisien och (eventuellt) Egypten har några strategier alls för att kunna skapa en framtid åt folken i länderna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: