Hyckleriet på borgerliga ledarsidor….

Det är tämligen uppenbart att revolterna i Iran och Arabvärlden mäts efter olika måttstockar. Även om borgelriga ledarsidor har givit stöd till demonstranterna i Tunisien och Egypten så har det inte alls varit lika reservationslöst som i fallet Iran.

Så här lät det sommaren 2009 om Iran

Nu gäller det att snabbt gå vidare och i konkret handling visa solidaritet med alla dem i Iran som har riskerat liv och lem för demokratin.”

Notera hur reservationslöst stödet är för demonstranterna i Iran, vilket det bör vara också. Nu jämför vi med hur det låter när Araber demonstrerar

Varken i Bryssel eller i Washington vet man vad som komma ska samtidigt som oerhört mycket som står på spel. I själva verket är det ingen som vet. Utvecklingen går inte heller att förutse. Det finns glada förhoppningar men också synnerligen skrämmande scenarier både för vad som kan hända i enskilda stater och i regionen i stort.”

Helt plötsligt finns det faror med revolutioner enligt SvD. Ledarredaktionen fortsätter vidare i en annan artikel

Vi ska dela glädjen över gårdagens ”delseger” över despoten, men samtidigt vara medvetna om att från det kända tar Egypten nu ett steg ut i det okända. Det kan bli en arabisk vår i en av Mellanösterns viktigaste stater, men vill det sig illa går det som i Iran 1979 – en bra början och ett dåligt slut. Muslimska brödraskapet är en nyckelfaktor.”

För det första så överdriver västerländsk press ”hotet” från muslimska brödraskapet. För det andra, varför var man inte lika orolig i Irans fall, vad gäller, säg kommunister? Varför spekulerade inte SvD´s ledare i kring potentiella fallgropar vad gäller demonstrationerna i Iran? Varför är det bara revolter i pro-väst regimer i Arabvärlden som en massa men, och, kansken infinner sig i ledarsidors vokabulär?

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: