Hollande i Mali…..

”French fighter jets have pounded insurgent training camps, arms and oil depots as the French defence ministry confirmed reports of Islamist deaths, together with at least 11 civilians including three children

Frankrike har i dagarna gått i krig. Fienden är precis som i Afghanistan medvetet otydlig. Den forna kolonialmakten har bombat norra delarna av det västafrikanska landet Mali. Frankrike har tillsammans med sina allierade gett skälet att Malis säkerhet hotas av innerstadsliberaler……skämt åsido, det handlar givetvis om islamister.

”Hotet” från militanta islamister används flitigt av västmakterna för att fortsätta det som väst alltid sysslat med, ”interventioner” i ”tredje världen”.

De norra delarna av Mali bebos av folkgruppen touareger, ett nomadiskt berber-arabiskt folk. De har åtminstone sedan början av 60-talet gjort uppror mot centralregeringen, som domineras av andra folkgrupper. Syftet är givetvis att upprätta självständighet för den norra delen av Mali.

Under 2007-2009 rådde ett uppror i de norra delarna. Det misslyckades. En del av de stridande touaregiska rebellerna flydde mot Libyen där de bakades in i den libyska armén.

Sen kom inbördeskriget i Libyen.

När väl solen lagt sig över Qaddaffis lik, var touaregerna tvungna att åter igen fly. De hade ju kämpat på fel sida. Nästan så fort de återkom till Mali börjar det senaste Touareg-upproret, i början på 2012. Och det är i detta uppror som vi fortfarande bevittnar.

När nu Frankrike går in och använder överlägsen militär styrka för att kväsa upproret, istället för att satsa på en politisk lösning, stärker man rebellerna.

Genom att hjälpa centralregeringen att fortsätta utöva kontroll över de norra delarna, mot invånarnas vilja, säkerställer man att denna konflikt kommer pågå i decennier.

Ni kan läsa mer på DN. Man ska inte förvänta sig för mycket av innerstadsliberalerna, men de har ändå lyckats nämna grundorsakerna till konflikten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: