Om gruppen Femen…..

Feminist activists across Europe participated in the first ever International Topless Jihad Day by baring their breasts outside of mosques while shouting slogans of support for a young Tunisian woman.”

Den ”feministiska” gruppen Femen har gjort sig ett namn genom teatrala och publika demonstrationer. Officiellt förespråkar gruppen kvinnors frigörelse. Man märker dock snart att Femen bär på stereotypa antaganden om muslimer och araber.

Cars for women, camels for men

För ett par år sedan genomförde gruppen en aktion mot förbudet för kvinnor att köra bil i Saudiarabien. På en av skyltarna uppmanas saudiska män att ”rida på kameler”. Budskapet bygger på schablonen om vilda kameler som strövar omkring i saudiska städer. Att landets befolkning, olikt Europa, fortfarande inte urbaniserats. Idén om vilda djur som strövar omkring i städer och byar speglar en exotisk världsbild. Ungefär som bilden av isbjörnar som härjar fritt i Sverige. Varför reproducerar Femen exotisering?

Moskén som symbol för ondskan

Femen utför också aktioner utanför moskéer. Syftet är att uppmärksamma samhället på förtryck av kvinnor inom muslimska samhällen. Men genom att länka samman bilden av en moské och skyltar som förespråkar kvinnors rätt till sina kroppar, så gör man alla besökare av moskén ansvariga för detta förtryck. Man är också med och reproducerar moskéer som en symbol för en ondska. Som om könsstympning, bombbyggande och kvinnomisshandel sker bakom moskéns dörrar. Denna symbolisering är en av anledningarna till varför moskéer vandaliseras och ibland även ockuperas.

Ni kan läsa här hur muslimska kvinnor ser på Femen och deras xenofoba kampanjer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: